De grote opmars van duurzame crypto niet je mag missen. Niet alleen omdat het milieuvriendelijk is, maar omdat de successen indrukwekkend zijn. Sinds het rapport van De Nederlandse Bank verscheen, geldt cryptocurrency als energieverspillend. Hoewel critici vooral veel aan te merken hebben op de claim dat een Bitcoin-transactie gelijk staat aan 402 kilo CO2-uitstoot, brengen steeds meer ontwikkelaars duurzame crypto op de markt. Groener beleggen wordt de norm, en die kan veel opleveren. Want enkele duurzame crypto stijgen snel in de koersen en in hun algemene populariteit.
Wat zijn duurzame crypto?
Met de groeiende aandacht voor het milieu kunnen cryptovaluta natuurlijk niet achterblijven. Dat Bitcoin energie verslindt staat vast. Dhr. de Vries, een expert in duurzame crypto, stelt dat de munt jaarlijks anderhalf keer zoveel verbruikt als heel Nederland. Hoe dit kan? Computers minen de munt via de ‘Proof of Work’ methode en maken hiervoor talloze berekeningen. De nieuwere ‘Proof of Stake’ methode gebruikt geen miners maar ‘validators’, waardoor minder berekeningen nodig zijn.
Hoe worden duurzame crypto groener?
Maar nieuwe technische oplossingen zijn niet de enige manier waarmee duurzame crypto vernieuwen. Veel nieuwe crypto compenseren hun uitstoot ook door het bijdragen aan duurzame projecten. Denk hierbij aan het subsidiëren van alternatieve energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, of het aanplanten van bomen. Zo kondigde Cardano recentelijk aan dat zij een miljoen bomen gaan planten. Het loont dus goed te kijken naar duurzame crypto. Niet alleen vanwege het milieu, maar ook omdat je van deze crypto en de teams daarachter een goede inschatting wilt maken.
De populairste duurzame crypto
Ethereum is de grootste munt na Bitcoin, en gaat in 2022 over op het ‘Proof of Stake’ systeem. Een grote gebeurtenis: hiermee kan het in één keer een van de grootste duurzame crypto worden. Toch is dit niet het enige waar je op moet letten. Fantom bijvoorbeeld claimt dat zijn transacties 300 miljoen keer minder energie verbruiken dan Bitcoin. De munt van Cardano compenseert zijn energieverbruik. En Signum verbruikt slechts 0,002 procent ten opzichte van Bitcoin. ECO Coin betaalt munten uit in ruil voor duurzaam gedrag. En GRN is de token op Grid, een zo duurzaam mogelijke blockchain. Lage toeslagen – hoge snelheden! Beveiligd met Proof of Stake v2. Zonder de aarde meer te belasten bouwt GRN de toekomst.
Het rendement
Je wilt niet alleen maar met het milieu bezig zijn. Natuurlijk wil je ook simpelweg dat je investering zelf duurzaam is. Gelukkig ziet ook die toekomst er rooskleurig uit. De populariteit en koersen van duurzame crypto stijgen snel. De teams achter enkele duurzame crypto bestaan zelfs uit pioniers van de cryptowereld. Ethereum en Cardano worden groener en behoren in 2022 zelfs tot de snelste stijgers. Reden genoeg om duurzame crypto voor je portefeuille te overwegen.